Príčiny vzniku IBS

Presná príčina syndrómu dráždivého čreva (IBS) nie je známa. Predpokladá sa však, že existuje niekoľko faktorov, ktoré spôsobujú alebo zhoršujú príznaky IBS:

  • stres
  • zmeny v črevných baktériách
  • antibiotiká
  • liečba iných ochorení
  • precitlivenosť na niektoré potraviny
  • infekčné ochorenia čriev
  • kolísanie hladiny hormónov
  • zmeny v metabolizme sérotonínu.

Stále väčšie množstvo dôkazov poukazuje na to, že u ľudí s IBS je tiež postihnutá ochranná funkcia čriev a že toto postihnutie môže byť súčasťou vývoja tejto choroby. Pochopenie toho, ako niektoré z týchto faktorov môžu ovplyvňovať pacienta, môže pomôcť zvládnuť príznaky ochorenia.

1. Stres
IBS často začína nejakou stresujúcou udalosťou. Produkcia stresových hormónov, napr. kortizolu, sa môže spájať s hypersenzitivitou bolesti a zmenami v črevnom rytme. Taktiež je známe, že aj zmeny iných hormónov, napr. sérotonínu (neurotransmitera, ktorý je zodpovedný za našu dobrú náladu), môžu prispieť k vzniku príznakov IBS. Mnoho žien uvádza, že príznaky sa im zhoršujú v čase menštruácie, čo má spojitosť s prirodzenými zmenami v hladine pohlavných hormónov, ktoré môžu byť neskôr ovplyvňované úrovňou stresu.

2. Nadmerné užívanie antibiotík
Antibiotiká sú potrebné pri určitých indikáciách, no sú taktiež veľmi často užívané neopodstatnene. Ich nadmerné užívanie nemá za následok iba na vznik tzv. superbaktérií odolných na lieky, ale môže natrvalo zničiť harmóniu baktérií v našom čreve. Keď sa krehká rovnováha mikrobiómu čriev naruší, tak spôsobí rôzne príznaky. Nadmerné užívanie antibiotík môže tiež omnoho pravdepodobnejšie vyvolať alergiu na niektoré potraviny spolu so vznikom množstva črevných ochorení.

3. Infekčné ochorenia čriev
Jedným z faktorov spôsobujúcich IBS môžu byť aj rôzne druhy infekčných ochorení čriev.
Syndróm bakteriálneho prerastania čreva (SIBO). Je to klinický syndróm charakterizovaný zvýšeným počtom a/alebo abnormálnym typom baktérií v tenkom čreve. Výsledkom je kvasenie potravy ešte pred jej dôkladným trávením a vstrebávaním, čo má za následok tvorbu plynov. Medzi bežné príznaky SIBO patrí nafukovanie, bolesti brucha a zmeny vo vyprázdňovaní čriev. Výskum potvrdil, že SIBO je u mnohých ľudí jednou z príčin vzniku IBS. Pri podozrení na SIBO by mal pacient navštíviť praktického lekára alebo odborníka za účelom vykonania tzv. vodíkového dychového testu.

Niektorí ľudia udávajú, že IBS u nich prepukol po infekcii alebo po chirurgickom zákroku v tráviacom trakte. Tento stav sa často označuje ako postinfekčný syndróm dráždivého čreva a môže sa objaviť u jednej tretiny ľudí trpiacich týmto ochorením. Niekedy sa udáva spojitosť s niekoľkými epizódami hnačiek, čo môže tiež viesť k zápalom čriev a črevnej priepustnosti. V tomto prípade je dôležité, aby pacienti hľadali pomoc a podstúpili vyšetrenie stolice za účelom zistenia, či ide o prebiehajúce perzistentné infekčné ochorenie čreva.

4. Liečba iných ochorení
Dlhotrvajúca liečba iných ochorení môže byť tiež jedným z faktorov spôsobujúcich tráviace príznaky a niektoré lieky môžu prispievať k vzniku vývoja IBS.
Inhibítory protónovej pumpy (napr. omeprazol), ktoré sa používajú na liečbu pálenia záhy, môžu upraviť ochrannú funkciu čriev a ovplyvňovať črevnú mikroflóru. Tieto lieky majú priaznivý účinok na IBS.

Nesteroidné antiflogistiká (NSAIDs) poškodzujú epitel čriev – dôležitú ochrannú vrstvu proti škodlivým látkam, a môžu ovplyvniť zdravotný stav čriev.

Okrem toho, mnoho ľudí nevie o tom, že antibiotiká menia črevnú flóru, ktorá následne súvisí s rozvojom príznakov IBS.

5. Precitlivenosť na potraviny
U mnohých ľudí s IBS určité druhy potravín zhoršujú príznaky. V niektorých prípadoch môže ísť o imunitnú reakciu na určité potraviny (potravinová alergia) alebo ide o ťažkosti spojené s rozkladaním a trávením určitých potravín (intolerancia).

Štúdie preukázali vzťah medzi ľuďmi s IBS a celiakiou – autoimúnnym ochorením, spúšťajúcim sa konzumáciou gluténu, ktorý sa nachádza v jačmeni, raži a pšenici. Z tohto dôvodu smernice NICE (Národný inštitút pre zdravie a klinickú kvalitu v Británii) odporúčajú, aby bol každý človek s pretrvávajúcim IBS vyšetrený na celiakiu. Dokonca aj v prípade, ak sa celiakia nediagnostikuje, konzumácia gluténu môže byť stále problémom. Precitlivenosť na glutén je bežná a má súvislosť so širokým spektrom príznakov, vrátane príznakov IBS. Štúdie taktiež preukázali, že vynechanie gluténu zo stravy zlepšuje príznaky IBS, vrátane hnačiek.

Potravinové alergie, ktoré predstavujú odpoveď imunitného systému na určitú potravinu, majú súvislosť s príznakmi IBS. V mnohých prípadoch vznikajú IgG protilátky, ktoré sa dajú vyšetriť krvnými testami. V jednej štúdii sa pacienti trpiaci IBS testovali na prítomnosť IgG protilátok proti rôznym druhom potravín, vrátane kuracieho mäsa, pšenice, sóje a ryže. Pacientom bola potom predpísaná diéta, ktorá vylučovala potraviny, pri ktorých boli IgG protilátky pozitívne. Takmer v každom prípade to viedlo k významnému zlepšeniu ich príznakov, ktoré sa o zhoršili po tom, čo sa tieto vylúčené potraviny do stravy opäť zaviedli. V prípade podozrenia na potravinovú alergiu by sa mal dať pacient vyšetriť na konkrétny typ alergie.

Intolerancia laktózy je bežná u pacientov s IBS a vylúčenie laktózy zo stravovania má za následok významné zlepšenie zdravotného stavu. Laktóza je disacharid nachádzajúci sa v mliečnych výrobkoch.

U niektorých ľudí môže byť zlé vstrebávanie disacharidov tiež jednou z príčin vzniku týchto príznakov, zvlášť nafukovania a nadúvania brucha. Patria sem: fruktooligosacharidy (napr. pšenica, raž, cibuľa, cesnak, artičoky), galaktooligosacharidy (napr. strukoviny), laktóza (napr. mlieko), fruktóza (napr. med, jablká, hrušky, melón, mango), sorbitol (napr. jablká, hrušky, kôstkové ovocie, mätové cukríky a žuvačky bez cukru) a manitol (napr. hríby, karfiol, mätové cukríky a žuvačky bez cukru).

V týchto prípadoch môže pomôcť tzv. Low FODMAP diéta so zníženým obsahom cukrov (fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly).